Baltijos pastolininkų asociacijos (BSA) nariai LR Seime vykusioje konferencijoje pasidalino Olandijos ir kitų Europos šalių patirtimi darbų saugos srityje.

BSA mokymų centro projektų vadovas ir Olandijos dukterinės įmonės Lietuvoje „Work Wise“ direktorius Robertas Lomtjevas konferencijos dalyviams papasakojo apie darbų saugai keliamus reikalavimus Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės pramonės įmonėse, kuriose jie – kur kas didesni, nei Lietuvoje.

Patyręs instruktorius ir aukščiausios kategorijos pastolininkas trumpai apžvelgė Europoje veikiančius mokymų centrus bei darbuotojams išduodamas privalomas korteles – kompetencijų sertifikatus, be kurių neįmanoma patekti į statybų aikšteles.

Konferencijos dalyviai aptarė gegužės pradžioje Vilniuje, Antakalnio gatvėje, įvykusį incidentą, kai sugriuvo renovuojamo daugiabučio namo pastoliai.

„Laimei, šį kartą žmonės nenukentėjo, tačiau štai toks Lietuvoje nereikšmingu laikomas įvykis, Olandijos ar Anglijos statybų aikštelėje būtų prilygintas lėktuvo katastrofai“, – sako R. Lomtjevas.

Konferencijos „Statybos darbuotojų darbų saugos mokymų ir kompetencijų tobulinimas“ dalyviai vienbalsiai sutiko, kad darbų ir sveikatos saugos lygiu statybų sektoriuje Lietuva dar gerokai atsilieka nuo pažangių ES valstybių.

Ne visi darbdaviai Lietuvoje yra pajėgūs kokybiškai mokyti darbuotojus, o specializuotos įmonės taikosi prie minimalių darbdavių poreikių. Mokymai retai užtikrina gerus darbuotojų įgūdžius, dažnai pakeičiami tik instruktavimu ir informavimu.  

Konferencijos dalyviai sutarė kartu su įstatymų leidėjais, darbdaviais ir mokymo įstaigomis tobulinti statybų sektoriaus darbų saugos ir darbuotojų kompetencijų ugdymo padėtį.